Beleggers kunnen het deze week iets rustiger aandoen na de drukte van vorige week. Op het Damrak worden de laatste resultaten van het cijferseizoen naar buiten gebracht. Er staan niet echt veel belangrijke macro-economische cijfers op de agenda.
In Amsterdam komen deze week nog resultaten van onder meer Batenburg, DPA, TKH, TMG, Brill, Stern, Ctac, Beter Bed en Boskalis.
Op macro-economisch gebied komen deze week gegevens naar buiten over onder meer de Duitse handel en inflatie, de Franse en Nederlandse industrie en de industriële productie van de eurozone.
Uit de Verenigde Staten komen onder meer cijfers over de winkelverkopen, inflatie en het consumentenvertrouwen. Maandag wordt een definitief cijfer gepubliceerd over de groei van de Japanse economie.
De Europese Centrale Bank (ECB) begint maandag met zijn opkoopprogramma, waaronder het opkopen van staatsleningen, zo liet ECB-president Mario Draghi donderdag weten. Met dat programma is voor een periode van anderhalf jaar 60 miljard euro per maand gemoeid.
Goede banencijfers VS
Vrijdag kwamen nog onverwacht goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten. De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag 0,2 procent in de plus op 489,84 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 741,18 punten. De beurs in Frankfurt ging 0,4 procent vooruit, terwijl de CAC40-index in Parijs nagenoeg onveranderd sloot. De hoofdgraadmeter in Londen eindigde 0,7 procent onder de slotstand van donderdag.
In New York gingen de beurzen juist fors omlaag door zorgen over een snellere renteverhoging in de VS. De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent in de min op 17.856,78 punten. De brede S&P 500 daalde 1,4 procent naar 2071,26 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 4927,37 punten.
De beurzen op Wall Street gaan vanaf maandag een uur eerder open dan normaal vanwege het ingaan van de zomertijd in de VS.
De euro zakte vrijdag tot onder de 1,10 dollar, het laagste niveau sinds augustus 2003.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl